fbpx

Budowa jabłka – karty naukowe Montessori

Jabłko jest bardzo popularnym owocem w Polsce. Dzieci bardzo szybko poznają ten owoc, znają jego smak i zapach. A czy znają jego części? Jeśli nie, to zachęcamy do pobrania kart przedstawiających budowę jabłka.

Karty Montessori budowa jabłka składają się z 14 kart – 7 obrazkowych i 7 kontrolnych (z podpisem) oraz etykiet dla dzieci, które potrafią już czytać. W kartach naukowych trudność wyodrębniona jest kolorem czerwonym, dzięki czemu nawet najmniejsze części jabłka są widoczne i łatwe w rozpoznaniu.

Równie dobrze możecie poznawać budowę jabłka na owocu – przekrój na pół, wyjmij pestki, szypułkę oraz wyodrębnij pozostałe części jabłka. Oczywiście można też połączyć karty i owoc podczas prezentacji.

Prezentacja pomocy rozwojowej

Zaproś dziecko do wspólnej pracy. „Pokaż mi swoje ręce, nogi, oko, nos. To są części twojego ciała. Jabłko też składa się z części. Chcesz je poznać?” „Te karty przedstawiają budowę jabłka.” Poproś dziecko o rozłożenie kart – najpierw kontrolne (z podpisem) od lewej do prawej, a potem dopasowanie obrazkowych (pod spodem). Zapytaj, czy zna jakieś części. Przeprowadź lekcję trójstopniową:

  • Nazwanie przedmiotu przez osobę dorosłą (To jest…)
  • Rozpoznanie (dorosły mówi, wydaje polecenia, dziecko słucha, realizuje – pokaż mi, dotknij, zapukaj, podmuchaj)
  • Zapamiętanie - dziecko nazywa przedmiot (Co to jest?)

Po skończonej pracy odłóżcie karty na odpowiednie miejsce.

Cel

  • Poznanie części jabłka
  • Wzbogacenie słownictwa
  • Rozwój percepcji wzrokowej
  • Przygotowanie do czytania

Kontrola błędu

  • Wizualna
  • Lekcja trójstopniowa

Dołącz do 1000 rodzin zakochanych w metodzie Montessori

Otrzymasz bezpłatny dostęp do opracowanych przez nas pomocy rozwojowych. Dwa razy w miesiącu prześlemy Ci porady i informacje dotyczące Rodziny Montessori

2017 - 2018 ⓒ Simple Toys Beata Wintoch

ul. Wiejska 16, 07-100 Węgrów, Tel: 25 30 70 008, E-mail: biuro(at)simpletoys.pl, NIP: 8241773699

Regulamin Świadczenie Usług | Polityk Prywatności i Plików Cookies